luni, 24 martie 2014

Vanzari directe

Ce mai animatie si freamat era pe strazi, la tara in urma cu ceva ani! Nu circulau atatea masini insa, nu te plictiseai niciodata de la ivirea primaverii pana toamna tarziu. Ce mai vanzari directe si direct marketing se facea dintr-un capat in altul al satului si din casa in casa, n-aveti idee! Precursorii vajnicilor agenti de vanzari directe de astazi erau tiganii nomazi care vindeau si cumparau o gramada de chestii. 

Incepand de la maturi din pai pentru casa, maturi de nuiele pentru curte, oale, cratite, cazane, galeti, ligheane, cosuri mari si mici, ciuperci, fructe de padure si multe altele. 

Si cum inca nu inflorise era vaselor din plastic si nici a celor din inox, la putere erau cele de tabla...tinichele adica, mai mult sau mai putin emailate. 

Si cum nimic nu e fara moarte, aveau si tinichelele viata si slabiciunile lor, mai scapate pe jos, mai invechite de atata frecat, fiert pe plite si alte alea, te trezeai ca se apuca sa curga cand ti-era lumea mai draga! Aici intrau in scena "agentii" ambulanti cu tabara de lipit/cositorit/galvanizat, se instalau la cate o raspantie si toti doritorii de depanat oale, ligheane si cazane sparte isi reconditionau vasele ramase in pana.

Astazi tin de domeniul vintage si vechituri, dar chiuveta era un lavoar cu lighean, in cazi de tabla si cazane se spalau rufele, in galeti se aducea si pastra apa de la fantana, in bidoane de tabla emailate se conserva carnea in untura, in bidonase mai mici cu capac aduceam laptele, la mulsul caruia in sustar asistam aproape in fiecare seara, farfuriile si canile de toata ziua, erau tot de tabla. 

Asa ca, la nevoie daca mai dadeau rateuri se lipeau frumusel si mai tineau o vreme, doar nu aruncai vase bune pentru o "pana". 
 Si astea sunt doar cateva, care mi-au venit acum in minte, in timp ce dand iama in dulapul de bucatarie am "aranjat" un ibric emailat in contact cu gresia...


Vaaaseee avem, oaleee doamnaaa! Maturi de curte, maaaaturi de paaaieee, maturaaa! Zmeura avem, zmeuraa, zmeuraaa! Ei, va suna cunoscut? Nu, desigur ca acum reclama suna altfel...
Cainii erau cei mai vajnici combatanti, nu aveai cum sa ratezi ofertele!
Si apoi, unde mai pui socializarea si informarea! Toata lumea iesea la porti si se faceau pe loc schimburi de pareri, cereri, oferte, recomandari, reclame, antireclame si tot arsenalul de vanzari...directe!

Un comentariu:

  1. Buna ma intereseaza 2 sustar pt lapte aveti dvs de vanzare sau știuți unde as putea gasi

    RăspundețiȘtergere