marți, 4 martie 2014

Luminite

Seara romantica, cina romantica, atmosfera romantica ...atunci cand pronunti una din cele trei, la ce te duce gandul? Toate au un numitor comun si un "ingredient" nelipsit: lumanarile!


V-ati gandit vreodata ca banalele lumanari si lampi au avut si au in viata noastra locul lor bine stabilit si nelipsit? Acum, ni se pare natural sa beneficiem de lumina, dar n-a fost intotdeauna asa, inainte de electricitate toata lumea stie ca lampile si lumanarile erau la putere.

Si pe buna dreptate, nu se intampla nimic important in viata noastra, de la botez, la cununie si la pomenirea celor ce nu mai sunt printre noi, fara sa ne lumineze calea lumina lumanarilor, asta asa, ca ritual. Pentru iluminatul caselor in vremuri de mult apuse, regine erau lumanarile si apoi lampile cu gaz. Unde mai pui ca, la ananghie si in pana de "curent", tot la lumanare ne intoarcem si acum.
Pai si, atunci, nici nu-i de mirare ca tot pe acele vremuri, sporul demografic nu era o problema! Ganditi-va numai ce atmosfera romantica domnea in toate casele, in toate serile, cu cate un foc bun de lemne in sobe sau camine (ca doar nu erau calorifere) si o lumina prietenoasa si romantica de lumanare. Asa, era floare la ureche sa fie ograda plina de prunci! Iernile lungi cu seri si mai lungi, ce sa faci? Televizor nu, PC nu! 
Si ce argument mai bun in sprijinul celor afirmate aici sa aduc decat cateva versuri din folclorul autohton, izvor nesecat de inspiratie: 
"Costica, Costica, fa lampa mai mica,
 Costica, Costica, amandoi cand stam."

Cred ca era vorba de o vizita de curtoazie si, ca sa stai de vorba, nu-ti trebuia cine stie ce lumina, dar ce credeti, stateau? Nu, versurile urmatoare ne dau raspunsul:
"Costica, Costica, fa lampa mai mica,
 Costica, Costica, cand ne sarutam"


Bine, existau si neajunsuri inerente, adica la o lumina slaba nu dibuiai toate detaliile, caci tot intelepciunea populara spune intr-o zicala: Noaptea de la lumanare, pare toanta ca o floare! Cand se crapa de ziua, vezi tu ce floare...
Pana la urma, ceea ce vroiam sa spun e ca acum doar s-au reinventat  toate lucrurile astea cu lumanarile si tot tacamul. Am intentionat sa pun in valoare simpla si neinsemnata lumanare, cu lumina ei calda si, da, romantica, de care ne slujim din vremuri imemoriale.
 
Si, acum, asezati-va comod in fata unui foc bun de lemne, aprindeti cateva lumanari sau doar una, luati un pahar cu vin... ei, la ce va duce gandul?







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu