vineri, 7 martie 2014

Cosul cu roade bogate

Una din slabiciunile mele declarate, alaturi de cutiute de multe feluri, borcanase si recipiente de toate formele, gablonzuri de toate culorile si altele asemenea, sunt cosurile. Da, banalele cosuri sunt pentru mine un simbol de belsug, de abundenta, gazde bune pentru o multime de produse. 

Mai mult decat astazi, ele au servit dintotdeauna la cele mai diverse treburi, mai ales la tara, unde in orice gospodarie sunt un ajutor de nadejde: de la caratul recoltelor, la culesul fructelor, stransul oualor din cuibare, caratul si depozitatul lemnelor la soba, culesul fructelor de padure, transportul produselor la piata  si multe altele.
Multifunctionalul cos, sub orice nume s-ar ascunde in functie de zona; cosnita, cosarca, corfa, papornita, paner, cosara, impletit din nuiele, rachita sau pai, ne slujeste cu generozitate si in prezent. Ne folosim de cosuri pentru a oferi daruri, de Paste sau Craciun, sa punem painea pe masa, sa pastram fructe si legume, la cumparaturi ne slujim tot de cos, chiar daca de alta factura, iar la picnic tot un cos cu merinde ne este tovaras.
Bine, daca am extinde aria de utilizare, am ajunge la Scufita Rosie cu cosuletul ei...ceea ce ne demonstreaza ca e poveste veche. 
In locuintele actuale, si-au facut loc prin toate ungherele si sunt utile pentru pastrat, depozitat, decorat.
Au capatat forme si modele moderne, dar rolul lor e acelasi, pastratoare de nadejde orice le-am incredinta, in camari, debarale si nu numai, au locul lor special.
Daca stau sa inventariez toate utilizarile, nu pot sa uit cosurile-accesorii, folosite pe post de genti, chiar imi plac grozav, ce ne-am face la mare, fara o papornita chic in care sa burdusim tot ce credem ca ne-ar trebui in trei ore de plaja!
Mai rustice sau mai moderne, utilitare sau de decor, cosurile mari sau mici asteapta cuminti sa fie umplute si folosite din belsug cu belsug si le prefer tuturor recipientelor de plastic, oricat ar fi de practice.
Si ca sa-mi sustin pana la capat pledoaria si slabiciunea pentru cosuri, vreau sa pomenesc un lucru, care dovedeste ca acestea sunt o gazda buna, pentru cele mai deosebite bunuri ale noastre. 

Un alt fel de cos, gazduieste inima, sufletul nostru, iar acesta este cosul pieptului - belsugul, bogatia si abundenta bunatatilor, sunt de multe feluri, nu doar meteriale, nu?
Acesta este cosul cu roade bogate, de fapt...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu