duminică, 27 aprilie 2014

Rubarba sau rabarbar?

De cand ma stiu, pe planta asta ca un brusture acru, am numit-o rabarbar dar mai nou vad ca este cunoscuta sub numele de rubarba. Indiferent insa de ce nume poarta este un ingredient deosebit in deserturi!


Cel mai des, de cand apare pana la sfarsitul sezonului o folosesc in prajituri, in diferite combinatii, uneori in compot, foarte racoritor vara pe caldura si ca rasfat suprem in dulceata, pe care o folosesc mai apoi tot pentru prajituri.
Una din retetele favorite este aceasta pe care am facut-o astazi, cum altfel decat usoara si rapida!
Asadar, nu stau prea mult pe ganduri si daca tot am strans ieri cateva tulpini frumoase hai sa le pun intr-un desert gustos tare.
Pregatesc tava, unsa si tapetata, curat tulpinile de rubarba de pielita, le tai cubulete si le presar cu zahar intr-un castronel.

Urmeaza fireste compozitia blatului. Amestec bine in urmatoarea ordine:


2-3 oua in functie de marime, amestecate spumos cu
10 linguri cu zahar
10 linguri cu ulei
10 linguri cu lapte
coaja rasa de lamaie, vanilie
15 linguri cu faina amestecate cu o lingurita praf de copt 


Rezulta o compozitie ca cea de chec pe care o torn binisor in tava, asez deasupra cubuletele de rubarba.
Apoi, prepar un fel de topping de aluat, amestecat repede cu degetele astfel incat sa rezulte niste firimituri:
30 grame unt rece
60 grame zahar
100 grame faina plus 1/2 lingurita praf copt


Iau cu amandoua mainile firimiturile rezultate si le repartizez bine peste "aranjamentul" din tava si la copt, in cuptorul preincalzit!


Aproximativ 40 de minute la 180 de grade, cand e rumena si frumoasa o probam cu scobitoarea si gata.


Asta e tot, am obtinut o prajitura pufoasa la interior, crocanta deasupra, cu un gust inegalabil dulce-acrisor.
Zau!


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu