luni, 4 august 2014

Lactate productie proprie...

De mici copii am pomenit ca la noi in casa sau la bunici, sa se faca in functie de necesitati unele produse lactate simple: iaurt, lapte acru, branza de vaci, unt, smantana dulce. Fiecare dintre ele cu o tehnologie de productie destul de simpla, cu minimum de dotari pentru a obtine cantitati suficiente consumului familial.
Cel mai usor se obtine laptele acru, din lapte nefiert lasat la temperatura camerei intr-un vas acoperuit cu tifon. Cand se alege deasupra smantana, o strangem binisor cu o lingura si o tinem la frigider pana isi afla locul in vreo reteta iar laptele acru obtinut il putem rasturna intr-un recipient de sticla cu capac, sa il putem agita bine si il pastram tot la rece.
Pentru iaurt sau lapte covasit cum mai e cunoscut, procedura e la fel de simpla doar ca fierbem laptele, strangem caimacul de deasupra, il lasam sa se domoleasca pana ajunge doar caldut (cat sa-l poti bea fara sa sufli in el) apoi il amestecam cu trei linguri pline-varf de iaurt la un litru de lapte. Iaurtul poate fi pastrat de la o tura la alta iar in cazul in care nu avem iaurt produs mai inainte apelam la o cutiuta mica de iaurt de cumparat (Covalact 3% grasime, de ex.), pentru prima data. Iese si mai bun daca imbunatatim amestecul si cu o lingura de smantana. Apoi acoperim vasul cu tifon, il invelim bine intr-o fata de masa groasa si il tinem pana a doua zi intr-un loc caldut. De preferat sa folosim vase ceramice sau de sticla, nu de plastic.


Pentru branza de vaci, lasam laptele la prins asa ca la reteta de lapte acru, stim ca e gata daca miscam vasul usor si laptele s-a transformat intr-o masa compacta si pe margini iese zer. Dupa ce strangem smantana punem vasul pe foc mic si il lasam sa se incalzeasca pana ies din loc in loc mici "vulcani" de zer albastrui si incepe sa se aleaga branzica. 


Stingem focul si lasam sa se raceasca apoi punem tifon (impaturit in vreo patru straturi) intr-o strecuratoare, rasturnam cu grija compozitia din oala in tifon, lasam sa se scurga grosul zerului si strangem marginile tifonului ca si cum am forma o legatura, o fixam in strecuratoare sa stea oarecum suspendata sa se mai scurga si cand vedem ca nu mai picura nimic putem scoate delicioasa branzica!


Pentru copiii mei cand erau mici faceam cate o portie din doi litri de lapte si obtineam aproximativ 300 grame branza, o foloseam amestecata cu pulpa de fructe sau cu piureul de cartofi si alte legume fierte. Foaaarte bun! 


Sigur ca e mai simplu de cumparat dar nu e acelasi lucru, mai ales daca avem o sursa buna de lapte de vacuta insa, la fel de bun este si laptele de la automatele din piete.
Dupa ce deprinzi tehnica nici nu mai e o problema sa tot ai la indemana produse proaspete si facute de tine cu mare drag pentru cei dragi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu