sâmbătă, 6 decembrie 2014

Turta dulce

Reteta asta de turta dulce este una veche, mostenita de la bunica, simpla, deloc pretentioasa dar buna!
Aluatul trebuie sa stea la rece un timp, cu cat mai mult cu atat mai bine, se poate face de seara si coace dimineata sau invers.
Ingrediente:
100 grame zahar ars si stins cu o cescuta de apa
(ceasca mica de cafea nu de ceai)
75 grame untura sau margarina
100 grame zahar
2 galbenusuri
1 cescuta cu lapte in care dizolvam 1 lingurita amoniac
(aceeasi cescuta cu care am masurat apa)
500-600 grame faina
1 lingura plina cu arome:
scortisoara, cuisoare, anason, ghimbir, cardamom, macinate.

 
Nu e obligatoriu sa fie toate, doar ceea ce agreaza fiecare sau ce avem la indemana.


Se amesteca: grasimea, galbenusurile, zaharul, laptele, siropul de zahar ars, aromele, faina, pana obtinem un aluat ferm, nu foarte tare. Se infasoara bila de aluat in folie alimentara si se da la rece pentru trei ore cel putin.

 Pe urma incepe distractia si creatia!


Se intind foi de 1/2 cm grosime si se porneste la decupat forme pana epuizam stocul de aluat.


Se coc in cuptorul preincalzit cam 12-15 minute la 180 de grade.

 E de prisos sa descriu aromele raspandite, cine incearca se convinge inca de cand prepara aluatul!

 Eu le-am lasat simple ca nu prea am avut timp de ornat dar se pot garnisi cu glazura de ciocolata sau de albus cu zahar.
Sarbatori frumoase si aromate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu