vineri, 26 decembrie 2014

Cheescake cu fucte de padure

Sper ca ati petrecut un Craciun frumos alaturi de cei dragi! Eu, da. Si ne-am indulcit pe masura...In afara de cornulete cu dulceata din coji de portocale, cozonac cu caramel si nuca si saleuri cu branza si chimen am pregatit si un minunat tort cu crema de branza si fructe de padure = cheescake.
Din cauza multor treburi din  Ajun nu am apucat sa fac poze la toate etapele de preparare dar, o sa postez reteta cu explicatii, nu e greu de facut. Necesita trei etape: aluatul, crema de branza si toppingul.
1 - Aluatul fraged:
2 oua
150 grame zahar
125 grame unt sau marga
400-500 grame faina amestecata cu
1 praf de copt
4 linguri lapte rece sau apa rece 
Se lucreaza repede un aluat elastic, nu se framanta mult si se infasoara apoi in folie alimentara si se da la frigider cel putin 30 de minute.


In acest timp pregatim forma, una cu pereti detasabili e ideala dar merge orice forma rotunda cu pereti mai inalti si diametru de 24-26 cm, unsa bine cu grasime si tapetata cu faina.


2 - Dupa care trecem la prepararea cremei:

700 grame branza grasa de vaci
4-5 linguri smantana
5 linguri de zahar
1 plic budinca de vanilie(nedizolvata, se pune asa praf)
2 pliculete vanilie
3 oua batute intregi
Toate se amesteca foarte bine cu mixerul sau chiar blender-ul asa incat sa rezulte o crema fina.
Se poate folosi in loc de branza de vaci si smantana, direct o crema de branza fina (gen Quark, branza tip Fagaras, etc) in aceeasi cantitate.



Se scoate aluatul de la frigider, se intinde rotund, se aseaza in forma, se toarna peste crema de branza si se da la cuptorul preincalzit pentru 45 de minute la 175 de grade. Chiar daca la mijlocul formei ramane putin moale la prima vedere, cheescake-ul e gata, se intareste perfect cand se raceste complet.

3 - Cat timp se coace minunatul tort, pregatim toppingul din fructe de padure:
500-600 grame fructe asortate de padure, (eu am avut din acelea congelate si cumparate la kilogram, lasate usor la  dezghetat) 
4 linguri zahar
1 plic gelatina simpla sau pentru prajituri
Se pun la foc mic si se amesteca usor pana lasa sirop si se dezgheata complet, nu pana cand sunt magiun!


Gelatina se pune intr-o cescuta la hidratat cu 100 ml apa rece cam 5 minute apoi se pune tot la foc mic pana ajunge la punctul de fierbere dupa care se rastoarna peste fructele de padure, se omogenizeaza usor sa nu zdrobim fructele si se rastoarna peste tortul de branza care a fost lasat sa se racoreasca aproximativ 10-15 minute.

Se pune la rece cateva ore, sa se inchege bine toppingul.
Asta e tot!

De restul au grija sa se ocupe cei care nu mai au rabdare si stau pregatiti cu "armele" gata de atac...


Sarbatori frumoase, aromate si dulci!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu