vineri, 9 octombrie 2015

Aperitiv cu vinete, gogosari si alte bunatati...

Aperitivul acesta este o noutate in camara mea, nu l-am mai facut pana acum dar gustand din toate pana l-am terminat de facut garantez ca e delicios!
Nu am cantitati chiar exacte ale ingredientelor pentru ca am cumparat mai multe legume sa mai fac si altceva si am pus ochiometric, o sa precizez cat pot de exact cat si cum.
Se face destul de repede si am folosit:

6 bucati vinete nu prea groase dar lunguiete
2,5-3 kilograme gogosari
500 de grame masline (eu am avut kalamata si cateva verzi umplute cu ardei)
2 capatani usturoi
2 litri suc de rosii
1 litru otet din vin de 9 grade
2 litri de apa
4-5 linguri de zahar
2 linguri sare mare
cateva boabe de piper
150-200 ml ulei

Procedura este urmatoarea:

Vinetele se curata in lung, o fasie da una nu, se taie rondele mai grosute (cam 1.5 cm), se pun intr-un castron presarate cu putina sare, se acopera cu un servet si se lasa pana cand pregatim restul.

Adica, gogosarii se curata si se taie fasii nu prea subtiri dupa care se oparesc timp de aproximativ 5 minute in solutia facuta din otet, apa, sare, zahar, piper. Ii scoatem cu o spumiera intr-un castron.


Usturoiul se curata si se taie rondele.
Trecem iar la vinete pe care le spalam sub jet de apa rece, le presam usor si le punem intr-un servet curat sa se usuce apoi, incingem uleiul intr-o tigaie si le prajim pe ambele parti pana se coloreaza usor auriu, nu trebuie sa se inmoaie sau sa se arda. Le scoatem intr-un castron si ne apucam de munca artistica!


In borcane de 800 ml (sau mai mici, depinde de preferinta), asezam: rondele de vinete, feliute de usturoi, felii de gogosari, masline si de la capat...pana umplem borcanele! Deasupra terminam cu vinete.


Ultima operatiune este cea cu sucul de rosii, il infierbantam pana la punctul de fierbere, adaugam putina sare si o lingura de zahar daca ni se pare acru, apoi, il turnam binisor in borcane si le miscam usor sa nu stricam aranjamentele dar sa patrunda bine lichid peste tot.
Borcanele se inchid cu capace si se pun la sterilizat 30 de minute (procedeul bain marie sau dunst, ca e acelasi lucru:). Se lasa la racit pana a doua zi acoperite bine!
Solutia de otet am folosit-o la gogosarii murati, nimic nu se arunca...
Pentru cine doreste sa foloseasca drept muratura aceasta reteta poate turna solutia de otet peste legume in locul sucului de rosii. Eu am preferat sa folosesc varianta aperitiv ca muraturi am pus destule...

Deja imi vine sa desfac un borcan sa vad despre ce e vorba (ca am tot gustat pana le-am aranjat...) dar mai astept cateva zile sa se marineze bine si apoi...
Hai, spor la treburi si camari pline cu bunatati sa aveti!