vineri, 21 august 2015

Tarta cu prune si scortisoara...usoara

...usoara cu fructe de sezon

Lesne de facut dar mai ales de mancat, tarta asta e numai buna de pus la cale cand nu ai chef de chestii elaborate si nici timp prea mult la dispozitie.
Cum nu-i intotdeauna vreme de facut un aluat fraged care sa stea la rece, folosesc o foaie de aluat foietaj; simplu si rapid!
Mai intai se pregatesc ingredientele: 
in cazul de fata, cateva prune fara samburi, taiate in patru si o piersica feliata, asa pentru aroma...
puse intr-o farfurie presarate din belsug cu scortisoara si o lingura de zahar tos.
Apoi crema:
500-600 grame crema de branza (sau ce aveti la indemana: branza Fagaras, branza de vaci plus 2-3 linguri de smantana, ricotta cu putina smantana sau chiar iaurt), important e sa fie amestecul cremos nu sfaramicios
3-4 linguri de zahar
2 oua
1 vanilie
1/2 plic budinca de vanilie sau o lingura amidon


Mai avem nevoie de o forma rotunda de tarta cu pereti mai inalti, sa nu dea pe afara bunatatea, unsa usor cu unt sau marga si de cuptorul preincalzit 10 minute la 180 de grade.
Trecem la asamblat:
Foaia de aluat se aseaza in forma binisor tragand usor de margini in sus sa-i facem culcus umpluturii, surplusul se taie si se pune deoparte.
Rasturnam binisor crema si peste ea dupa talent si fantezie asezam fructele cu tot cu siropul pe care il lasa. Rasfrangem putin spre inauntru peste crema marginea de aluat si din resturile taiate anterior mesterim un grilaj sau ce iese...nu e obligatoriu sa fie simetric sau egal, la copt se rezolva toate...


Pentru aspect, eu intotdeauna ung copturile cu ou batut si amestecat cu o lingura de lapte dar nu e obligatoriu pentru cine nu doreste.
Tarta astfel "tocmita" se da la copt pentru 45 de minute la 175 de grade pe nivelul din mijloc al cuptorului.

Asa, cam cand ti se muta nasul de miros, arunci o privire admirativa in cuptor sa vezi cum se prezinta treaba...
Cand e rumena bine si usor crocanta pe margini sigur e gata!
Si nu va uitati ca am scris asa mult...e simplu de facut, zau!


Sa aveti o seara inmiresmata asa, ca tarta mea cu scortisoara...ca tot e rece pe afara!