sâmbătă, 4 octombrie 2014

Cornuri umplute

Din multele copturi cu care umplu casa si jumatate de strada cu arome, cornurile astea umplute chiar nu se fac greu si sunt delicioase. Metoda de impachetat am vazut-o la o reteta de cornuri frantuzesti si mi-a placut ideea, aluatul si umplutura nu sunt intotdeauna aceleasi, depinde de ce ingrediente am la indemana.


De data asta, pentru coca am folosit:
300 ml lapte cald, un cub de drojdie sau un plic de drojdie uscata, 2 lingurite cu zahar, 2 linguri cu faina; amestecate intr-un bol si acoperite cu un servet sa creasca.
Dupa ce maiaua creste si face basici se amesteca intr-un castron mai mare cu:
600-700 grame faina, 2 oua, 4 linguri zahar, coaja rasa de lamaie, 1 vanilie, un praf de sare, 4 linguri pline cu unt topit si putin racit (margarina; 3 linguri untura sau 100 ml ulei, depinde ce aveti la indemana).


Se framanta un aluat elastic si pufos care se lasa bine invelit  la crescut timp de o ora.


Umplutura ramane la alegere, depinde ce am la indemana: gem amestecat cu nuca, mere rase si calite cu scortisoara, branza si stafide, dovleac ras si calit cu mirodenii, bucatele de ciocolata, nutela, etc.
Acum am folosit niste prune in sirop (mai aveam un borcan de anul trecut) si gem amestecat cu nuca.


Dupa ce aluatul a crescut frumos am trecut la "franjurat" si ambalat cornurile, se iau bucati de aluat se intind pe planseta, se taie dreptunghiuri cam cat de mari vrei sa fie cornurile, ale mele au fost cam 15/10 cm si procedam ca in imagini:


Apoi, cornurile se aseaza in tava, se mai lasa la crescut 15 minute, se ung cu ou, se presara cu susan (asa imi plac, dar se poate presara si zahar tos) si se dau la copt in cuptorul preincalzit pentru 35-40 de minute la 180 de grade.


Succes garantat!