duminică, 21 septembrie 2014

Pe baza de legume

Nu neg ca ma impac bine cu carnita dar pot spune cu mana pe inima ca legumele imi plac grozav! Sub orice forma si in cele mai diverse combinatii. Nu trebuie sa pledez pentru ele ca sunt sanatoase, stie toata lumea treaba asta insa, prezinta avantajul ca se pregatesc rapid in cazul in care le dorim gatite ori mai rapid pentru "gatitul" salatelor!
De exemplu, imi place foarte mult sa pregatesc legume trase repede la tigaie, asezonate cu ierburi, putin usturoi si branza rasa deasupra.


1 dovlecel si/sau o vanata taiate rondele
2 rosii taiate felii
un catel de usturoi
ierburi (cimbru, patrunjel, ce agreeaza fiecare)
3-4 linguri branza rasa (parmezan, cas sau cascaval)
putin ulei, sare


Modul de preparare:
Incingem in tigaie 2-3 linguri de ulei, punem la rumenit bine pe ambele parti rondele de dovlecei sau vinete, adaugam feliile de rosii, le intoarcem pe ambele parti, aromatizam cu usturoiul taiat marunt, asezonam cu ierburile aromatice si sare. Le rasturnam in vasul de servit, adaugam branza rasa si acoperim cu un capac timp de un minut, nu mai mult. Putina paine prajita si gata...


Alt  fel rapid bun pentru garnituri sunt legumele fierte la abur, raman crocante si cu o culoare frumoasa. 


Se pot face diverse combinatii, depinde de gustul fiecaruia. Broccoli, conopida, dovlecel, morcovi, telina, pastarnac, pastai de fasole verde, tulpini de telina, tot ceea ce ne place. Odata "aburite" se rastoarna intr-un castron, se stropesc cu putin ulei sau unt si se sareaza. Atat.
Foarte buni sunt si morcovii gratinati.
Morcovii foarte bine spalati se fierb intregi la abur apoi se curata rapid si usor, se aseaza intr-o tava, se stropesc cu putin ulei, sare si cateva ierburi dupa gust.


Se dau la cuptor pentru 15 minute si gata deliciul! Se poate adauga  si pastarnac pentru diversitate...


Posibilitatile sunt nelimitate in functie de gusturi si preferinte. Important e sa nu ocolim legumele si oricare ar fi ele, sa le "invitam" in meniul nostru zilnic!



luni, 1 septembrie 2014

Galuste cu prune

...sau gomboti, cum mai sunt cunoscute in Ardeal delicioasele galuste umplute cu prune bune!
Din cantitatile de mai jos rezulta aproximativ 30 de galuste (cam putine...), pentru aluat avem nevoie de:

1 kilogram de cartofi
100 grame unt
2 oua
500-600 grame faina
3 linguri cu gris
un praf de sare,
pentru umplutura :
15 prune frumoase si grase
4-5 linguri cu zahar
2 lingurite scortisoara 
pentru tavalitul final:
250 grame pesmet
100 grame zahar

Procedeul nu este greu, doar ca sunt necesare mai multe operatiuni.
In primul rand, cartofii se curata, se taie cubulete si se pun la fiert in apa clocotita cu putina sare. Cand sunt fierti se scurg foarte bine de apa, se adauga untul, se strivesc pana devin un piure fin si se lasa pana se racesc complet.


In piureul racit se adauga ouale, grisul si faina, poate sa intre mai multa, in functie de consistenta cartofilor.


Aluatul rezultat trebuie sa fie moale, se lucreaza putin pe planseta apoi se formeaza un sul din care taiem felii de aproximativ  un deget grosime.


Prunele spalate se taie in jumate, se scot samburii, intr-un castronel se amesteca zaharul cu scortisora.


Punem pe foc sa fiarba o oala incapatoare (4-5 litri) cu apa si un praf de sare si ne apucam de modelat galusti!
In fiecare bucata de aluat se pune o jumatate de pruna, locul lasat liber de sambure se umple cu amestecul aromat de zahar si scortisoara si se inchide galusca! Si ca sa nu lipim aluatul de masa si maini ne ajutam tot timpul de cate putina faina...


Cand clocoteste apa punem la fiert cate o tura de 7-8 galuste, sau cate incap pe fundul oalei fara sa se suprapuna, se fierb cam 10 minute (cand sunt fierte se ridica la suprafata).


Pregatim si pesmetul in care vor fi tavalite din belsug: incingem o tigaie, punem pesmetul si tot amestecam cu o lingura de lemn pana se rumeneste frumos, se stinge focul si se adauga zaharul, se omogenizeaza.


Cu o spumiera se scot galustele de la fiert si se "plimba" insistent prin tigaia cu pesmet pana sunt complet imbracate.


De acum incolo incepe cea mai simpla si placuta operatiune...ati ghicit! Trebuie dovedite.