duminică, 17 august 2014

Praji cu branza si prune

In cazul de fata cu prune, dar foarte bine pot fi si alte fructe: caise, visine, fructe din compot...


Am apelat la un aluat simplu, nisipos care trebuie tinut la frigider, o crema de branza si un castronel cu prune.
Pentru aluat avem nevoie de:
2 oua
200 grame zahar
125 grame unt sau marga
400-500 grame faina amestecata cu
1 praf de copt


Le amestecam repede, nu insistam cu framantatul doar atat cat sa formam un aluat omogen pe care il invelim in folie alimentara si il odihnim la frigider 30 de minute.


Intre timp pregatim crema:
500 grame branza de vaci grasa
3 oua
50 grame zahar
1 plic budinca de vanilie nedizolvat
coaja rasa de lamaie, 1 plic zahar vanilat


Daca branza nu e prea grasa si vrem (sigur ca vrem...) compozitia mai cremoasa, adaugam doua linguri cu smantana. Iese foarte buna si folosind doua cutii de branza tip Fagaras (am incercat). Se amesteca bine toate cu mixerul pana rezulta o crema fina.
Pregatim si prunele, cam 500-600 grame: scoatem samburii, le taiem in doua sau in patru, depinde cat sunt de mari si le presaram cu zahar si scortisoara (dupa gust).


Toate acestea fiind incheiate, preincalzim cuptorul la 180 de grade, tapetam cu grasime si faina tava, scoatem aluatul de la frigider si il netezim usor, cat sa-l putem aseza in tava.


Apoi, cu degetele aranjam aluatul in toata tava, aluatul fiind nisipos nu-l putem intinde cu sucitorul complet si nu are rost sa ne chinuim, merge usor cu degetelele...


Turnam crema de branza, aranjam prunele, stropim pe deasupra si siropul pe care l-au lasat si dam la copt binisor pentru 45 de minute la 175-180 de grade pana se rumeneste frumos si innebunim de miros...


Incercati si o sa vedeti ca asa este!




joi, 7 august 2014

Dovlecei cu sos si marar...lejer

Ce poate fi mai gustos decat un fel de mancare bun cald, dar mai ales rece in zilele calduroase!
Si cel mai mult imi place ca se face extrem de repede, astea sunt retetele mele preferate: simple si rapide.
Asadar, necesarul pentru mancarea de dovlecei cu sos de smantana si marar:

doi dovlecei curatati si taiati cuburi
o cana din zeama in care au fiert
o lingura de unt si 2 de ulei
2 linguri cu faina
o ceapa alba taiata fin
o legatura de marar proaspat
o ceasca smantana de gatit
sare



Dovleceii curatati (aproximativ, pot ramane si fasii de coaja) si taiati cuburi se pun la fiert in apa cu putina sare, intre timp se prepara sosul:


se topeste untul si se adauga uleiul, apoi ceapa taiata fin si se caleste usor (eventual picuram cate putina apa de la dovlecei, sa o innabusim bine), se adauga faina si se desface usor pana se dizolva, nu se prajeste sa se arda, se stinge apoi cu apa de la dovlecei, cate putina pana se leaga un sos gros, se ia de pe foc, se adauga smantana, se amesteca pentru omogenizare si se mai incalzeste pe foc putin, amestecand mereu.


Se adauga dovleceii fierti si scursi, sare dupa gust si mararul proaspat taiat marunt. Se mai tine putin pe foc dar fara sa clocoteasca, doar un minut-doua.


Asta e tot, cum am zis: simplu, rapid si gustos!


Un fel de mancare lejer, de vara si nu numai...eu il prepar si iarna, pun dovlecei la borcan din productia care prisoseste. Cu toate ca nu au acelasi gust ca si vara, gasim legume proaspete si iarna...la hipermarket, dar pana atunci mai e!



luni, 4 august 2014

Lactate productie proprie...

De mici copii am pomenit ca la noi in casa sau la bunici, sa se faca in functie de necesitati unele produse lactate simple: iaurt, lapte acru, branza de vaci, unt, smantana dulce. Fiecare dintre ele cu o tehnologie de productie destul de simpla, cu minimum de dotari pentru a obtine cantitati suficiente consumului familial.
Cel mai usor se obtine laptele acru, din lapte nefiert lasat la temperatura camerei intr-un vas acoperuit cu tifon. Cand se alege deasupra smantana, o strangem binisor cu o lingura si o tinem la frigider pana isi afla locul in vreo reteta iar laptele acru obtinut il putem rasturna intr-un recipient de sticla cu capac, sa il putem agita bine si il pastram tot la rece.
Pentru iaurt sau lapte covasit cum mai e cunoscut, procedura e la fel de simpla doar ca fierbem laptele, strangem caimacul de deasupra, il lasam sa se domoleasca pana ajunge doar caldut (cat sa-l poti bea fara sa sufli in el) apoi il amestecam cu trei linguri pline-varf de iaurt la un litru de lapte. Iaurtul poate fi pastrat de la o tura la alta iar in cazul in care nu avem iaurt produs mai inainte apelam la o cutiuta mica de iaurt de cumparat (Covalact 3% grasime, de ex.), pentru prima data. Iese si mai bun daca imbunatatim amestecul si cu o lingura de smantana. Apoi acoperim vasul cu tifon, il invelim bine intr-o fata de masa groasa si il tinem pana a doua zi intr-un loc caldut. De preferat sa folosim vase ceramice sau de sticla, nu de plastic.


Pentru branza de vaci, lasam laptele la prins asa ca la reteta de lapte acru, stim ca e gata daca miscam vasul usor si laptele s-a transformat intr-o masa compacta si pe margini iese zer. Dupa ce strangem smantana punem vasul pe foc mic si il lasam sa se incalzeasca pana ies din loc in loc mici "vulcani" de zer albastrui si incepe sa se aleaga branzica. 


Stingem focul si lasam sa se raceasca apoi punem tifon (impaturit in vreo patru straturi) intr-o strecuratoare, rasturnam cu grija compozitia din oala in tifon, lasam sa se scurga grosul zerului si strangem marginile tifonului ca si cum am forma o legatura, o fixam in strecuratoare sa stea oarecum suspendata sa se mai scurga si cand vedem ca nu mai picura nimic putem scoate delicioasa branzica!


Pentru copiii mei cand erau mici faceam cate o portie din doi litri de lapte si obtineam aproximativ 300 grame branza, o foloseam amestecata cu pulpa de fructe sau cu piureul de cartofi si alte legume fierte. Foaaarte bun! 


Sigur ca e mai simplu de cumparat dar nu e acelasi lucru, mai ales daca avem o sursa buna de lapte de vacuta insa, la fel de bun este si laptele de la automatele din piete.
Dupa ce deprinzi tehnica nici nu mai e o problema sa tot ai la indemana produse proaspete si facute de tine cu mare drag pentru cei dragi!

vineri, 1 august 2014

Combinatii de sezon

Acum cat sunt in plin sezon, dovleceii de toate soiurile sunt foarte ofertanti. Sunt multi, ieftini, buni si se pot pregati intr-o multitudine de combinatii.
De data aceasta am pus la cale rapid, ca de obicei, o tarta. Aluatul fraged sau crusta, cum imi place sa-i spun e simplu si rapid de facut, acelasi de la postarea http://ispravileangelei.blogspot.ro/2014/06/tarta-de-vara.html, de fapt seamana retetele dar aceasta e alta varianta, fara cartofi si cu rosiile crude.


Asadar, dupa ce am pus gogoloiul de aluat la frigider (s-o fi bucurat, pe caldura asta!), m-am ocupat de umplutura si de pregatirea tavii.


Umplutura am facut-o din doi dovlecei rasi pe razatoarea mare, i-am presarat cu putina sare, i-am lasat vreo 10 minute apoi i-am stors temeinic de zeama lasata si i-am combinat cu ce am avut la indemana prin frigider:
250 grame branza de care dispui
1 ou
2 linguri de smantana
verdeata tocata (marar, cimbru, patrunjel) dupa preferinta
un praf de sare, 2 linguri cu faina (daca ti se pare compozitia prea apoasa de la dovlecei)
1/2 ardei gras sau rosu, pentru culoare


Pentru pus deasupra, am taiat semirondele 
doua rosii, le-am stropit cu putin ulei si cimbru
1 lingura branza tare rasa fin (parmezan e ideal dar nu-i bai daca e alta branza)


Am tapetat cu unt si faina o forma rotunda si am preincalzit cuptorul la 180 de grade.


Racoritul aluatului a luat sfarsit asa ca l-am scos de la frigider, l-am intins aproximativ rotund si mai mare cu 2-3 cm decat diametrul tavii, l-am asezat binisor in forma, am rasturnat umplutura, am asezat rosiile cat de artistic am putut, am plouat cu branza rasa si la copt!


Bunatatea e gata in 35-40 de minute la 180 de grade. Se vede si se simte de la distanta cand e gata!


Ador sezonul acesta, poti folosi o gramada de legume fara limita in combinatii aromate si delicioase. Nu am reusit sa postez si o felie taiata pentru ca era prea fierbinte sa umblu la ea si m-am grabit cu postarea, maine am program de gradinar amator! 
O sa culeg fasole, castraveciori si ce s-o mai fi facut intre timp, sa vedem ce putem face cu ele...