duminică, 27 iulie 2014

Diverse, cu cocos si cioco

Doar nu era sa treaca duminica si sa nu "comit" ceva dulce...si bun!
Asa ca din diverse motive de ordin practic am recurs iarasi la compozitia mea universala si buna care nu ma dezamageste http://ispravileangelei.blogspot.de/2014/01/combinatiidulci.html si i-am asortat o glazura cu ciocolata si cocos.
Adica:
200 ml smantana pentru frisca, 100 grame ciocolata menaj si 5-6 linguri pline cu fulgi de cocos, 
omogenizate frumusel la foc mic-mic.


Am uns si tapetat o forma rotunda cu gaura la mijloc, am turnat ceva mai mult de jumatate din compozitie, vreo 4 linguri le-am amestecat cu crema de cocos si am pus deasupra in chip de glazura.


Gata de copt pentru 45 de minute la 180 de grade.


Cu compozitia ramasa am umplut niste briose de toata frumusetea in care am infipt cateva aschii de ciocolata.


Formele nu trebuie umplute decat pe jumatate, cresc frumos si se ridica pana sus.


sa nu-mi spuneti pe nume, daca va mint ca e ceva delicios!

...si pufos.




La camara...

Odata cu stransul legumelor din gradina a inceput si "ofensiva pusului pe iarna". Din ceea ce nu folosesc la gatit si consumul curent, pun la conservat pentru mai incolo...
De data asta mi-a prisosit niste fasole verde si am impachetat-o repede la doua borcane si mai urmeaza altele din ce voi culege saptamana asta.


Operatiunea e simpla, rapida si fasolea se pastreaza excelent, poate fi folosita ca si salata asa cum se prezinta, asezonata cu putin mujdei sau ulei si verdeata.
Si ca sa nu mai lungesc pelteaua, sa exemplific:
Fasolea "fideluta" se curata, se rupe, se spala repede in apa rece si se pune pentru 5 minute in apa care clocoteste cu o lingura de sare mare.
Dupa operatiunea de oparit se scoate cu o spumiera din apa fiarta si se tine sub jet de apa rece pana se raceste apoi se rasfira pe un servet sa se zvante.


Se pregatesc borcanele si capacele, se aseaza fasolea in ele si se toarna pana la umplere zeama in care am oparit pastaile. 


Daca nu beneficiem de o camara rece sau pivnita se poate pune 1/4 tableta aspirina in fiecare borcan pentru siguranta, dar nu e neaparat necesar.
Apoi borcanele trec la sterilizat intr-o cratita cu apa rece invelite cu un servet.


Timp de fierbere 20 de minute de cand incepe apa sa clocoteasca, eu le mai fierb inca o data si a doua zi 10 minute si asa sunt sigura ca se pastreaza in conditii optime, de aceea am zis ca nu e obligatorie aspirina sau conservantul.
 
Cand iau cratita de pe foc o mai invelesc intr-o fata de masa si o patura, sa se raceasca lent. Asta e tot, doar am zis ca e simplu si rapid de pus la camara! 

 


duminică, 20 iulie 2014

Dovlecei la cuptor

Fiindca au dat navala dovleceii prin gradini si sunt buni in nenumarate feluri, astazi am fabricat repede niste dovleci la cuptor cu rosii si alte bunatati si dovlecei cu smantana si marar.
Desi "clientii" mei cauta sa ma lamureasca des ca nu sunt ierbivori, ma prefac a nu-i auzi si imi vad de treaba...
Asa ca am pus repede la cale un vas termorezistent uns si tapetat cu pesmet, am pregatit legumele participante la gratenul meu de vara si gata!


1 dovlecel (eu am dispus de un zucchini)
3-4 rosii
2 cartofi fierti in coaja
1 legatura de verdeata
3-4 linguri branza rasa
2 linguri de ulei
alte aromatice, dupa gust. 
Dupa gustul meu la compozitia asta merge putin cimbru.


Pentru cine agreeaza aroma, pot fi infipti 1-2 catei de usturoi intregi pe ici pe colo.
Nu e o mancare pretentioasa si e numai buna pentru zilele de vara cand ne bucuram de legume proaspete si autohtone (eu si din recolta proprie de multe ori...).
Pentru ca sa fie moi si sa se patrunda repede am taiat dovlecelul rondele (fiindca a fost mare, nu pe tot) si l-am pus sa stea cu putina sare pana am pregatit restul ingredientelor.


Apoi am inceput sa randuiesc frumos si delicios totul:
Cartofii fierti taiati rondele prima data, putina branza rasa, rosii rondele, am picurat putin ulei si aromatice, dovlecei, rosii si dovlecei, ultima branza, inca un strop de ulei si verdeata si gata!


Am dat vasul la cuptorul preincalzit pentru 30 de minute la 200 de grade, sa se rumeneasca frumos.


In rastimp, ca sa nu pierd vremea de pomana, am facut din restul de dovlecel o mancare cu sos de smantana si marar, simpla si rapida.


Cum spunea un personaj tv: ramaneti cu noi fiindca nu stiti ce pierdeti!
In cazul de fata un  graten delicios si niste dovlecei cu sos.


duminică, 13 iulie 2014

Torta cu piersici

...ca nu poate trece saptamana asa, fara ceva dulce si bun!
Si ce sa fie, ce sa fie? Hai sa pun repede de o combinatie dulce si pufoasa, reteta compozitiei mele universale cu iaurt din postarea http://ispravileangelei.blogspot.de/2014/01/combinatiidulci.html mi s-a parut mai mult decat potrivita, asortata de sezon cu vreo trei-patru piersici parfumate. 


Piersici s-a intamplat sa am la indemana dar poate fi la fel de buna cu orice alt fel de fructe.
3 oua, 2 pahare de zahar(pana devin cremoase si se albesc), un pahar de ulei, un pahar iaurt si incet cu o spatula sau cu lingra se incorporeaza 3 pahare de faina in care s-a amestecat 1/2 plic praf de copt.Dupa cum aveti si agreati se adauga arome.
Asa ca am curatat fructele de coaja, le-am taiat felii, am pregatit tava (unsa si tapeteata cu faina) si am preincalzit cuptorul.


Am preparat rapid compozitia pentru coca din reteta pomenita mai sus, am aranjat feliile de piersici deasupra (recunosc, fara talent...) si am dat minunatia la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade sau pana trece proba scobitorii.


Inutil sa va povestesc aroma care unduia pana in curte si cat de buna-buna si pufoasa-pufoasa a iesit torta mea!


 De ce torta? Din cauza caaa...nu e nici tort, nici tarta! Da' e buna...



vineri, 11 iulie 2014

Pescaresti...

Nu, nu povesti ci o portie buna de peste marinat!
Am incercat sa fac reteta asta de macrou marinat pentru ca pe cel cumparat de cele mai multe ori nu il poti consuma din cauza otetului pus in cantitate prea mare...parerea mea.
Asa ca, m-am hotarat sa incerc alta varianta si acum ceva timp am facut o jumatate de portie, sa vad ce iese si cum a fost taaaare bun de data asta am pus de o portie intreaga.
Mai intai am "pescuit" vreo doua kilograme de macrou, cam 12 bucati frumoase. Pentru marinat nu trebuie un peste pretentios, l-am lasat sa se dezghete, l-am curatat de capete, cozi, aripioare, osul de la sira spinarii prin despicarea pestelui in doua pe lungime. 


Am spalat toate bucatile frumos si bine, le-am sarat si le-am pus intr-un castron incapator la rece pentru 45 de minute.
Intre timp am pregatit restul ingredientelor, pentru o portie:


12 bucati macrou (e vorba de cele pregatite deja)
2-3 morcovi taiati rondele
2 cepe albe taiata solzisori
400 ml otet de vin alb
600 ml vin alb sec sau demisec
5 cuisoare
4 foi dafin
3-4 fire de cimbru
1 ardei iute proaspat sau uscat
2-3 linguri ulei de masline


Pregatim un recipient care se inchide bine, eu am preferat o cutie de plastic cu capac dar merge si o galetica sau doua...
Si cum cele 45 de minute au expirat, am scos pestele de la rece, l-am clatit foarte repede intr-un jet de apa rece si l-am taiat, fiecare jumatate in trei bucati. 


Apoi am inceput aranjatul in cutie: jumatate de mirodenii la baza, un strat de peste, ceapa si morcovi, iarasi peste si tot asa pana am epuizat materia prima apoi am pus restul de mirodenii deasupra, am amestecat vinul si otetul, am turnat lichidul peste, am presat bine, am stropit cu putin ulei si am inchis cutia.


Asteptarea pentru a gusta bunatatea asta dureaza 48 de ore, timp in care trebuie sa stea la frigider neatinsa!


Si zau e foarte bun, nu-s povesti ...pescaresti.