duminică, 29 iunie 2014

Tarta de vara

Asa m-am gandit sa-i zic dar, se poate face oricand. Mi-am zis ca e de vara pentru dovlecel, rosii, cartofi noi si verdeata insa acum se gasesc in orice sezon legume proaspete!


Asadar, am inceput treaba cu aluatul fraged care trebuie sa stea la rece 30 de minute asa ca, am amestecat repede fara mult framantat:
125 grame margarina
1 ou, un praf sare
250-300 grame faina plus 1 lingurita plina praf de copt
4 linguri apa rece

 
Am format un gogoloi pe carte l-am infasurat in folie si l-am dat la frigider o jumatate de ceas.

Timp in care m-am ocupat de umplutura, foarte simplu:
250 grame branza de vaci  sau telemea nesarata (sau un amestec...)
1 ou, 3 linguri smantana
2 cartofi fierti si striviti cu furculita
1 legatura marar sau ce verdeata agreeaza fiecare
1 dovlecel ras presarat cu putina sare  apoi stors bine



Am intins aluatul rotund, l-am aseazat in forma de tarta tapetata, am turnat umplutura bine omogenizata si deasupra am asezat:
2 cartofi fierti taiati rondele
2 rosii taiate rondele si trase la tigaie cu putin ulei si ierburi aromate
2 linguri parmezan ras fin




Toata afacerea a trecut apoi la cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute la 170 de grade sau pana aluatul care se vede pe marginile tartei e rumenit frumooos.


Eu am folosit marar verde pentru ca am strans ieri la gradina dar merge si cu putin oregano.
Acompaniata de o salata verde simpla...gata o masa delicioasa! Garantez ca e o isprava gustoasa...

vineri, 27 iunie 2014

De pus in rama!

Adica, Bun de pus in rama! Mi s-a intamplat sa aud expresia asta referitoare la oameni care au facut cate o fapta buna sau primesc cate o lauda binemeritata. Cred ca se trage de la obiceiul de a pune in rama diplomele si alte lucruri de merit si extrapoland putem spune si despre unii oameni de toata isprava ca sunt buni de pus in rama...cu cei buni de pus la rana e alta discutie!


Mi-ar placea sa fac parte din ambele categorii macar din cand in cand...sa stiu ca am fost in diverse imprejurari de ajutor, de sprijin, de isprava. Ca am putut sa nu trec nepasatoare pe langa oameni si lucruri...
Dar sa nu ne luam prea in serios si deocamdata sa ne inspiram si inconjuram de frumos.


Si ca veni vorba despre rame si bun de pus in rama, sa lasam lucrurile conventionale deoparte si sa le gasim ramelor intrebuintari si locuri mai putin obisnuite, asa cum imi place mie taaaare mult.

E chiar amuzant sa inventam utilizari dupa placul si nevoile personale unor lucruri pe care le tot aruncam de colo-colo sau le ignoram pe cine stie unde cu poze su imagini anoste...


De fapt, cred ca nu e important sa tronam pe vreun perete ci, in rama imaginara a sufletului si gandurilor celor pe care ii cunoastem si pentru care sa fim cheia spre amintiri frumoase si...buni de pus in rama!




marți, 24 iunie 2014

For sale...

Hai sa ma mai ocup de o isprava noua! Poate nu sunt singura care strang "lucrusoare" dragute pe care sa le folosesc in scop decorativ in diverse situatii sau sa le dau cadou. 
Si fiindca din cand in cand se aduna cam multe chestii m-am hotarat sa fac aici pe blog o sectiune de "yard sale" sau cum s-o numi vanzarea de genul acesta. Pe langa maruntisuri deco cu iz shabby ma gandesc sa mai vand din cand in cand si din lucrurile hand made la care mesteresc de obicei...
Daca gasiti ceva interesant de targuit din ceea ce pun astazi imi puteti lasa mesaj privat pentru detalii.
Ma gandesc ca cea mai buna regula ar fi primul venit primul servit.
Mai intai va prezint un set, cu piese foarte fine si decorative, din portelan pictat.


Set de cafea si desert format din:
doua farfurii  pentru desert - diametru 16 cm
doua cescute de cafea - inaltime 4,5 cm si diametru 8 cm
doua farfuriute suport la cescute - diametru 13 cm
Pret: 50 lei



Urmeaza doua farfuriute putin adanci din portelan, numai bune pentru servit o aluna, o maslina...sau de ce nu, de umplut cu inele si margele!


Doua farfuriute, un fel de semicastronele din portelan, forma octogonala, desene diafane…
Diametru 15 cm, adancime 2 cm.
Pret: 25 lei


Si la final pentru astazi,


Set de farfurii din faianta, cu desene albastre, farfuriile plate cu flori si farfuria adanca cu un peisaj, format din trei piese:
o farfurie suport plata, buna si pe post de platou cu diametrul de 25 cm
farfuria pentru fel principal cu diametrul de 24 cm
farfuria de supa, diametru 23 cm.
Pret: 45 lei
 


Toate sunt in stare excelenta.

Si cateva imagini inspirationale asa, poate va vin idei ...ca mie imi vin!



miercuri, 18 iunie 2014

Chiftelute cu ton si vinete pane

Tot din ciclul cine rapide si usoare fara prajeli in ulei, am incercat o reteta de chiftelute cu ton si o portie de vinete pane. Toata treaba inedita consta in faptul ca nu le-am prajit in ulei ci le-am copt in cuptor. Rezultatul? Foaaaarte bun!
Lucrurile se intampla foarte simplu, si anume:
Pentru chiftelute ingredientele sunt:
500 grame cartofi curatati
1 conserva ton
2 oua
2 linguri parmezan ras
1 fir usturoi verde
1 legatura patrunjel 
sare, piper
pesmet pentru tavalit



Preparatul e cat se poate de rapid:
Cartofii se fierb, se scurg bine, se strivesc si se lasa la racit dupa care, se adauga restul ingredientelor, se omogenizeaza, se ia cu mana din compozitie si se formeaza chiftelute de marimea unei nuci mai mari care se tavalesc prin pesmet si se aseaza in tava tapetata sau captusita cu hartie de copt.


Din toate cantitatile de mai sus mie mi-au iesit 36 de bucati.


Se dau la copt in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute la 180 de grade sau pana se rumenesc frumooos si delicios.



Cu vinetele treaba e si mai simpla; de fapt cu vanata ca doar una am avut si in afara de pane nu-mi venea in cap nici o reteta rapida in privinta ei...
Asa ca am curatat-o partial (cu dungi, una da, una nu) si am taiat-o rondele nu prea groase, am presarat putina sare si am lasat-o in pace pana m-am ocupat de chiftelutele de mai sus.


Timp numai bun sa-si lase zeama amara pe care am scurs-o si m-am ocupat si de ele.


Adica, am batut un ou cu doua linguri de lapte, am amestecat intr-o caserola pesmet si faina, cam 5 linguri din fiecare si 2 linguri parmezan (merge si un cas mai uscat), am tapetat inca o tava si am asezat in ea rondelele de vinete date prin ou si apoi prin amestecul de pesmet, le-am stropit cu putin ulei si la copt cu ele...20 de minute la 200 de grade.


De-aia imi place mie vara (nu asta care e acum pe-afara...), cu cateva legume proaspete gata masa! 



 Boierie, nu alta! Incercati...


duminică, 15 iunie 2014

Stropi de soare, in pahare!

....asa sunt siropurile preparate vara! Ne aduc la iarna aromele, culorile si savoarea verii. Bineinteles ca sunt foarte bune si vara preparate cu apa rece-rece dar si la iarna cand da peste noi pardalnica de tuse , ce eficienta e cate o inghititura magica de sirop din muguri de brad!


Ce sa mai zic de soc, dupa mai multe portii de suc am incheiat sezonul florilor cu un sirop delicios, preparat fara fierbere dupa o reteta saseasca. 


Flori de soc macerate cu apa, zahar si lamaie mai multe zile la intuneric...elixir.


De-acum, astept ca socul sa faca bobite bine coapte si la toamna sa le culeg pentru dulceata, imbinam placerea plimbarilor pe afara cu stransul diverselor chestii bune de uscat, conservat sau preparat de leac.


 Mama Natura ne ofera o gramada de bunatati, doar sa le cunoastem bine, sa le adunam la momentul potrivit si sa stim retete bune de pastrat si folosit.


Musetel, tei, izma, soc, sunatoare, coada soricelului, iarba de trei-frati-patati si o gramada de alte minunatii ne asteapta pe toti coclaurii pe unde ne plimbam.


Urmatorul pe lista cred ca este putin sirop de patlagina, exceptional contra tusei. Da Doamne sa nu avem nevoie de el...dar sa fie acolo, pentru orice eventualitate, nu am nevoie eu, poate e de leac altcuiva.
Asa sunt siropurile facute in casa, putina magie, gust, soare si culoare!